Το πετρέλαιο κίνησης χάνεται. Εσείς τι θα επιλέξετε; Υγραέριο ή φυσικό αέριο;

Σιγά – σιγά, όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τα οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο κίνησης, λόγω της μόλυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον.

Όπως όλοι γνωρίζουμε κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας, είναι γνωστό ότι ως χώρα πάντα καθυστερούμε να εφαρμόσουμε τους Ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι θα σταματήσουμε τη χρήση των οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο κίνησης έως το 2025 (επιβατικά και φορτηγά).

Δυστυχώς όμως, εκτός της μόλυνσης που προκαλεί στο περιβάλλον, άλλοι λόγοι, κυρίως οικονομικοί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Ναι μεν η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη από την βενζίνη, αλλά και αυτή έχει φτάσει και ίσως ξεπεράσει στην Αττική το 1,45, κάνοντάς και το πετρέλαιο κίνησης “ακριβό” καύσιμο.

Και ποια είναι η λύση; Η λύση είναι μία : Υγραέριο ή Φυσικό αέριο.

Υγραεριοκίνηση ή Αεριοκίνηση, όπως και να το δείτε, είναι τα οικονομικότερα είδη καυσίμου που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Πλέον η τεχνολογία της υγραεριοκίνησης και της αεριοκίνησης έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να λειτουργούν σχεδόν άψογα σε πολύ μεγάλη γκάμα βενζινοκινητήρων.

Τα προβλήματα που υπήρχαν σε κινητήρες turbo και σε κινητήρες άμεσου ψεκασμού που ήταν πιο “δύσκολοι” ως προς την εγκατάσταση έχουν εξαλειφθεί προ πολλού, έτσι ώστε σχεδόν όλοι πλέον μπορεί να εγκαταστήσουν ένα εξελιγμένο σύστημα υγραεριοκίνησης ή αεριοκίνησης.

Η αεριοκίνηση – το φυσικό αέριο δηλαδή – εκπέμπει πολύ λιγότερα κατάλοιπα και θεωρείται το πιο καθαρό και οικονομικό εναλλακτικό καύσιμο προσφέροντας έως και 50% χαμηλότερη τιμή από τη βενζίνη.

Η υγραεριοκίνηση από την άλλη πλευρά έχοντας ωριμάσει με τα χρόνια (σαν το καλό κρασί), έχει πολύ καλύτερη κάλυψη δικτύου, έχει εξίσου ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με την βενζίνη. Το κόστος εγκατάστασης της υγραεριοκίνησης είναι πολύ οικονομικότερο και η απόσβεση γίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι η λύση της υγραεριοκίνησης λόγω ωριμότητας και κόστους εγκατάστασης είναι ελκυστικότερη, αλλά η αεριοκίνηση έρχεται επιθετικά με γρήγορους ρυθμούς και με μεγαλύτερη οικονομία, το ποια θα επικρατήσει στο μέλλον είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο μορφές εναλλακτικής κίνησης – υγραεριοκίνηση ή αεριοκίνηση – είναι οι πιο οικονομικές και οι πιο καθαρές προς το περιβάλλον και το μέλλον δείχνει να οδηγείται καθαρά σε αυτές.

Scroll to Top